Het Arsenaal

Bestel je tickets online en bespaar 10%

Koop je ticket »

Historie

Op de landtong waar nu Het Arsenaal staat, is in 1607 onze nationale zeeheld Michiel Adriaanszoon de Ruyter geboren. Tijdens de Franse bezetting is zijn geboortehuis samen met de toenmalige woonwijk op last van Napoleon gesloopt. Deze wilde er een hospitaal bouwen voor zijn soldaten. Zo ver is het echter nooit gekomen, want in 1814 verlieten de Fransen ons land. Op de fundamenten van het niet voltooide hospitaal trok de Nederlandse Staat een militair hospitaal op: het gebouw dat er nog steeds staat.

Het Arsenaal kwam in 1823 gereed en gaf onderdak aan twee compagnies van het Bataljon Infanterie. In de zomer sliepen er soldaten op de eerste verdieping, die 's winters dienst deed als schermlokaal. Op de begane grond werden exercitie-oefeningen gehouden en stonden de compagniekarren en de brandspuit geparkeerd, die zijn inmiddels allang verdwenen.

Nadat de laatste soldaten van het bataljon Het Arsenaal hadden verlaten heeft het nog een tijd dienst gedaan als opslagdepot van Defensie. Toen in 1981 het gebouw leeg kwam te staan, werd het idee geboren voor het huidige Arsenaal-project.

Piratentheater

Piratentheater

Plattegrond

Plattegrond

Schoolreis

Schoolreis
Het Arsenaal

Bezoekadres

Het Arsenaal
Arsenaalplein 7
4381 BL Vlissingen
info@arsenaal.com
tel: 0118-415400

Postadres:

Het Arsenaal
Postbus 345
4380 AH Vlissingen